Meubels uit eigen tuin

Uit noodzaak gekapt

In Februari 2020 moesten twee grote essenbomen gekapt worden in de achtertuin van onze klant. Ze waren verzakt en stonden op omvallen. Om deze mooie bomen niet verloren te laten gaan wilden ze er graag meubels van laten maken. Wij hebben het hele proces van boomstam tot meubel mogen realiseren.

 

Het begon allemaal met de gevelde stammen zagen tot planken zodat het sneller zou drogen. Dit is in de tuin gebeurt met een mobiele zaag.


Drogen in de achtertuin

Hout wat vers gekapt is heeft een vochtpercentage van ongeveer 50%. Om er meubels van te kunnen maken moet dit terug naar ongeveer 10%. Het grootste gedeelte van het vocht kan gewoon verdampen door het hout op te stapelen en het aan de wind te drogen. Het kost wel veel tijd, ongeveer twee jaar. Na die tijd is het hout winddroog, dat is rond de 15% vocht. 


Drogen tot meubelhout

Om het verder te drogen tot meubelhout brachten we het hout naar een drogerij. Hier heeft het een paar maanden in een oven gespendeerd. 


Aan de slag

Toen kwam in Maart 2023 eindelijk het moment, we konden aan de slag met het hout. Er was genoeg om meerdere meubels te maken. Het was nog een flink werk om mooie rechte planken uit de ruwe delen te zagen.

 

We hebben uiteindelijk een set van 2 boekenkasten gemaakt, een eettafel en een salontafel. 


Beemster tafel

Het topstuk van de collectie is de salontafel in de vorm van de Beemster. In het blad zijn de sloten gefreesd, deze zijn gevuld met zwarte epoxy. Het onderstel is gekruist en gebaseerd op de wieken van de molens die de Beemster droog gepompt hebben. Het geheel is afgewerkt met matte hardwax olie.


Wilt u ook meubels uit eigen tuin?

Heeft u een boom in de tuin staan die gekapt moet worden?  Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. 

Wij kunnen u begeleiden in het proces en zorgen er graag voor dat het hout een tweede leven krijgt.