Skills Wedstrijden

In oktober 2017 deden zowel Guus als Laura mee aan de kwalificatiewedstrijd voor de Skills Heroes (vakwedstrijden) Meubelmaken in Amsterdam. Laura werd het beste meisje van de twee HMC scholen en behaalde de 6de plaats. Guus werd eerste bij de kwalificatie en mocht door naar de halve finale in de IJsselhallen in Zwolle.

Na een succesvolle halve finale op 15 maart 2018 mocht Guus door naar de finale op 17 maart. Tijdens de finale moest hij een kaptafel maken met diverse complexe verbindingen.

Met een ruime voorsprong van maarliefst 20% won hij die finale. Hij kreeg een gouden medaille en mocht zich beste meubelmaker in opleiding van Nederland noemen!

Omdat Guus de beste meubelmaker van Nederland werd mocht hij Nederland vertegenwoordigen tijdens de Euroskills 2018 in Boedapest. Er deden 11 landen mee aan het vak meubelmaken. De wedstrijdopdracht bestond uit het maken van een theekastje met een schuifdeur en een lade. Het geheel moest gemaakt worden in 18 uur verspreid over 3 dagen.

Guus behaalde de 6de plaats en een Medal of Excellence, een medaille die wordt uitgereikt voor een bovengemiddelde score.

Dit fantastische resultaat smaakte naar meer. Guus wilde naar de Worldskills, het wereldkampioenschap voor beroepen. Om hier aan deel te mogen nemen moest hij opnieuw Nederlands kampioen worden.

Op 19 januari deed Guus mee aan de voorrondes in Nijmegen. Daar won hij met een fenomenale score van 99/100 punten. Van 20 tot en met 22 maart 2019 ging hij opnieuw de strijd aan tijdens de Skills The Finals in de RAI in Amsterdam. Daar is het hem gelukt om zijn titel te prolongeren en zich te plaatsen voor het WK. De wedstrijdopdracht was het maken van een schrijftafel met een ingewikkelde poot-constructie en een lade in 15 uur tijd.

De Worldskills 2019 vonden dat jaar plaats van 22 t/m 27 augustus in Kazan, Rusland. Het was een gigantisch evenement met ruim 1300 deelnemers uit 63 verschillende landen. Speciaal voor dit evenement is de Kazan Expo gebouwd, een beurshal van 270.000 m² (10 keer zo groot als de RAI).

In Kazan nam Guus het op tegen 29 andere landen tijdens een 22 uur durende wedstrijd, verspreid over 4 dagen. Het was een loodzware strijd vanwege de grootte van de opdracht. Uiteindelijk heeft 2/3 van de deelnemers de opdracht niet af gekregen, waaronder Guus. Het meubel was misschien niet af maar de kwaliteit van zijn werk was erg hoog. Guus werd 15de en behaalde weer een Medal of Excellence, een fantastische prestatie!

Wil je weten hoe zo'n evenement er nou écht uitziet? Kijk dan op Instagram bij Guusteamnl!